Etiquetes

, , , , , , , ,

Dimarts vinent, dia 14 d’abril, ens visitarà l’escriptor Amadeu AlemanySor Lucia CaramJosep Maria Camprubí i el Bisbe Emèrit Joan Godayol, per tal de celebrar una xerrada i presentació del llibre La Columna dels esguerrats d’Amadeu Alemany.

L’activitat tindrà lloc a la sala d’actes del Comú d’Escaldes – Engordany el mateix dia 14 a les 20 hores.

Sou tots invitats.

 

“La Columna dels Esguerrats” és el tercer llibre publicat de l’autor català Amadeu Alemany, i editat per Voliana Edicions. En tractar-se d’una novel·la amb el rerefons de la guerra civil espanyola, però escrita amb un registre ben diferent al que hem pogut llegir fins ara sobre un dels fets bèl·lics més importants de l’Europa del segle XX, ha rebut una gran acceptació per part de diverses institucions relacionades amb la memòria històrica. Va ser presentat a Sant Boi de Llobregat als voltants de Sant Jordi del passat any, i després, a banda d’haver recorregut gran part del principat, va ser acollit en el Museu d’Història de Catalunya. Ha rebut el suport d’Òmnium Baix Llobregat, el Memorial Democràtic i COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre), i els Museus dels Ajuntaments de Sant Boi i de Cambrils. Va estar present en la Setmana del Llibre en Català, i va estar nominat per al Premi Liberisliber de Besalú.

La història novel·lada, malgrat pertànyer al gènere de la ficció, respecta amb precisió les dades i geografies històriques reals. La guerra civil n’és l’escenari principal, i en concret la Batalla de l’Ebre. Els seus protagonistes són malferits de guerra de l’Hospital de Sang de Cambrils. Diferents subtrames ens recorden altres episodis de la mateixa guerra, i ens apropen a personatges també reals, però el punt de vista del tractament de tot plegat, es fa des d’una perspectiva ben diferent al que s’ha escrit fins ara sobre aquells fets. L’objectiu principal acaba sent l’homenatge a aquells qui van patir aquest episodi tan desgraciat, i a una geografia que ens és molt propera. La crítica ha valorat molt positivament la visió de ciència especulativa que l’autor fa dels fets, així com un important tractament psicològic dels personatges. Tanmateix, “La Columna dels Esguerrats” és un important tribut a les dones i als homes que varen lluitar per les llibertats, la democràcia i la República. La novel·la, també resulta un referent per entendre el que va ser el preludi de la segona Guerra Mundial i la taca que el feixisme va escampar per gran part del continent.

En definitiva, la història ens parla de guerra per endinsar-se en els valors de la companyonia, de la superació personal i la tenacitat, però també per comprendre el significat de la pugna per la pau i la solidaritat.

En el següent enllaç podreu fer un cop d’ull a la trajectòria del llibre i del seu autor, Amadeu Alemany:  amadeualemany.wordpress.com