Etiquetes

, , , , , , ,

Judit Pintat, guanyadora dels Jocs Florals Juvenils.

Judit Pintat GUANYADORA DELS JOCS FLORALS JUVENILS
per Cinta Audí. De prop. Diari d’Andorra

Una jove poetessa que parla sobre l’amor 16 anys, estudiant de quart d’ESO del Sant Ermengol. Enamorada de l’escriptura, és una de les triomfadores dels Jocs Florals, en què van participar 175 nens i joves.

“Fer poesia és molt íntim, et pots expressar com ets”

Va guanyar amb la categoria de Flor Natural per un poema sobre l’amor. Me’n recita una mica?

Allà on vaig m’acompanyes,
jo sempre t’estimaré,
allà on tu t’amagues
jo sempre et buscaré.

És el final del poema.

En qui pensava quan el va fer?
Parla d’una persona que ha marxat de la meva vida i que d’una manera o una altra jo vull recuperar però és impossible. No estava dedicat a ningú, m’agrada escriure i no dedicar-li a ningú. El vaig fer a casa una tarda que estava avorrida, perquè he de trobar el moment de la inspiració.

Per què sobre l’amor?
Sempre m’ha agradat escriure sobre l’amor entre les persones perquè has d’estimar la gent amb qui estàs. No m’agrada tractar temes de malalties ni d’odi, perquè crec que ja hi ha prous problemes per escriure sobre això. Però cadascú se sent còmode tractant un tema.

I per què poesia?
Sempre m’ha agradat i em surt més naturalment i és un acte molt íntim. La prosa o el teatre són diferents, perquè necessiten una estructura i amb la poesia et pots expressar més com ets tu.

Què li diuen els amics sobre aquest vessant poètic? A la gent jove creu que li crida l’atenció?
Al meu curs hi ha gent que n’escriu però no és un tema que agradi molt en general; hi ha poca gent que digui “anem a escriure poesia”.

Es veu a la llarga escrivint?
De moment tot el que escric ho guardo i en un futur potser faig alguna cosa… bé, ja ho veurem. El que sí que m’agradaria és escriure un llibre sobre la història que van viure els meus padrins, publicar les seves experiències a Andorra.

I també tot el que va fer la meva padrina [Angelina Mas] perquè sincerament és d’admirar pels drets de les dones.

Quin és el seu poeta preferit?
Cap en concret. Però m’agrada molt la poesia en castellà.

Creu que la gent jove llegeix prou?
A mi personalment m’agrada molt llegir. Crec que entre el jovent hi ha de tot, cadascú és lliure de fer el que vulgui pel seu futur i ni jo ni ningú els ha de dir què han de fer.

Recomani’m un llibre.
Marina, de Carlos Ruiz Zafón. Aquest autor m’encanta, escriu d’una manera que ja des de la primera pàgina capta l’atenció i em demano com pot tenir tanta imaginació.

A la seva família hi ha hagut molta tradició política. Vostè la seguirà?
Jo no m’hi veig en política…

Està més per la poesia, vaja.
Sí, m’agraden les lletres. Potser en un futur canvio d’idea, però no ho crec.

No la veurem al Consell, doncs.
L’any passat vaig participar en el Consell de Joves i vam fer aportacions molt interessants. Em va agradar l’experiència, però no per dedicar-m’hi.

© Cinta Audí – Diari d’Andorra